Over Kasteel van Ooidonk - Mudel Museum Deinze

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 05 mei

    De Prehistorie: 1964

    We gaan samen naar het concert " De Prehistorie: 1964".
  2. 10 mei

    Kasteel van Ooidonk - Mudel Museum Deinze

    We bezoeken het kasteel van Ooidonk met een lunch in Grand Café " Het Koetshuis Ooidonk". We verkennen het Mudel museum te Deinze. We ver...
  3. 09 jun

    Balletvoorstelling Martens/ De Keersmaeker/Brown

    We gaan samen naar de balletvoorstelling van "Martens/De Keersmaeker/Brown". Drie choreografen met elk hun eigen parcours, die toch in me...
Toon alle activiteiten
10 mei

Kasteel van Ooidonk - Mudel Museum Deinze

We bezoeken het kasteel van Ooidonk met een lunch in Grand Café " Het Koetshuis Ooidonk". We verkennen het Mudel museum te Deinze. We verplaatsen ons met een autocar.

vrijdag 10 mei 2024 van 09:30 uur tot 18:30 uur

Het Kasteel van Ooidonk, een monumentale oude waterburcht, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw.

Enkele interessante feiten:

  • Ontstaan: Het kasteel begon als een (versterkte) boerderij op een zandheuvel (donk) nabij een meander in de Leie. In de 14e eeuw was het al uitgegroeid tot een versterkte waterburcht.
  • Voorpost en verdediging: Aanvankelijk diende het kasteel als voorpost en verdedigingsbolwerk van de stad Gent aan de Leie.
  • Verwoesting en wederopbouw: Het kasteel werd in 1491 verwoest door de Gentenaars tijdens de Vlaamse Opstand tegen Maximiliaan. In de 16e eeuw bewoonde Filips van Montmorency, de graaf van Horne, het kasteel. Later werd het opnieuw verwoest in 1579. In 1592 kocht Maarten della Faille de ruïne op en liet het herbouwen tot een woonkasteel in Vlaamse renaissancestijl.
  • Familie Du Bois en huidige eigenaar: Door huwelijk kwam het kasteel in het bezit van de familie Du Bois. Sinds 1864 is het privaat eigendom van de familie t'Kint de Roodenbeke. Graaf Henry t'Kint de Roodenbeke, de oudste zoon van wijlen graaf Juan t'Kint de Roodenbeke, is de huidige eigenaar.
  • Architectuur: Het kasteel is uitgebreid en behoudt zijn speelse renaissancestijl. Het interieur is zuiver neo-Vlaamse renaissancestijl, met een neo-Byzantijnse huiskapel van de familie.
  • Bescherming: Het kasteel werd in 1944 beschermd als monument. Ook de omliggende gebouwen en het kasteeldomein zijn beschermd.

Grand Café "Het Koetshuis Ooidonk"
Het karaktervolle gebouw brengt een mix van oud en nieuw. In de structuur herkent u nog steeds de oorspronkelijke bestemming en is terecht beschermd erfgoed. Doch is alle moderne comfort aanwezig en ademt het interieur, sfeer en gezelligheid. De ruwe bakstenen muren worden wonderlijk ingekleurd met prachtige schilderijen,door de hand van Nanouk Weijnen.

De collectie van het huidige "Mudel" bestaat -zoals de bedoeling was bij de oprichting - enkel uit werken gemaakt door kunstenaars die gewoond en/of gewerkt hebben in de streek rond de Leie.
Deze geografische beperking is een bewuste en doordachte keuze geweest. Door die begrenzing doet zich binnen de verzameling geen versnippering voor.

Prijzen

Prijs
€ 110  voor niet-leden
€ 100  voor leden

Locatie

Verzamelplaats: parking  "Derijdt"  jagerstraat 64  9660 Brakel  om 9u30. Vervolgens met bus naar Deinze en Ooidonk. We zijn terug rond 18u30.
 

RESERVERING NOODZAKELIJK, kan vanaf nu via mail, betaling kan later doch vóór DINSDAG 30 APRIL 2024 via OVERSCHRIJVING op rekening Davidsfonds Brakel-Lierde BE 81 6528 2151 6324

p.davidsfonds@gmail.com

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurOntspanning & OntmoetenBeeldende kunstDagevenement1 sessieActiviteitCultuurregio Vlaamse Ardennen