Bezoek aan Parlement samen met James Ensor
We brengen een bezoek aan de tentoonstelling James Ensor in het Paleis van Karel van Lotharingen te Brussel. Na de gezamenlijke lunch brengen we een gegidst bezoek aan het federaal parlement. We verplaatsen ons met de trein.
Op 31 mei 2024 duikt U in de imaginaire wereld van een van de grootste Belgische kunstenaars en ontdekt U hoe Brussel een cruciale rol speelde in zijn artistieke ontwikkeling. In deze tentoonstelling ontdekt U niet alleen schilderijen, maar ook grafisch werk van Ensor. Het Paleis van Karel van Lotharingen, een verborgen parel in het hart van Brussel, vormt het décor voor deze unieke presentatie. De expo biedt een zeldzame gelegenheid om nooit eerder tentoongestelde werken uit het omvangrijke oeuvre van James Ensor te bewonderen. Zo kunt u 20 tekeningen van zijn hand ontdekken, wat uniek is omdat het getekende werk van Ensor zelden wordt tentoongesteld. Daarnaast bevat de tentoonstelling een representatieve selectie van ruim 30 etsen uit het grafisch werk van de kunstenaar.
Deze expo is een samenwerking van KBR en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
Na de lunch brengen we een gegidst bezoek
aan het Federaal Parlement (Kamer en Senaat). Het is door toedoen van Herman De Croo, die als verkozene in ons land, één van de langste loopbaan, ( 51 jaar en 4 maanden ),hier gekend heeft,
dat wij aan deze democratische instelling een bezoek kunnen brengen.
De Kamer is de enige kamer die rechtstreeks wordt verkozen door de bevolking voor een termijn van 5 jaar.
De Kamer telt sinds 1995 150 leden (voordien 212 leden) die rechtstreeks verkozen worden bij algemeen enkelvoudig stemrecht door alle meerderjarige kiesgerechtigde Belgen, voor wie een opkomstplicht geldt. De Kamer is politiek ingedeeld in fracties en in taalgroepen: 89 Nederlandstaligen 61 Franstaligen.
In de Senaat zitten sinds 2014 enkel nog deelstaatsenatoren (50), waarvan er 29 Nederlandstaligen, 20 Franstaligen en 1 Duitstalige en gecoöpteerde senatoren (10), waarvan er 6 Nederlandstalig en 4 Franstalig zijn. In de Senaat zetelen daardoor 60 senatoren. Het gaat om 35 Nederlandstaligen (58,3%), 24 Franstaligen (40 %) en
1 Duitstalige (1,7 %). Kamer en Senaat: 124 Nederlandstaligen 85 Franstaligen.